torsdag den 26. maj 2011

Sy et quiltet juletreteppe

Samme blomsterkrukke som er avbildet i indlegget "Livet går videre".

Over ser du et bilde som kanskje kan få deg i julestemning; eller som i det minste kan minne deg om hvordan det ser ut omkring juletider. Ok, det er kanskje litt tidlig å tenke på julen, men motsatt har du nå en alle tiders sjanse til å få realisert en drøm om et nytt juletreteppe.

Før jul sydde jeg to juletretepper som ble gitt i julegave til sønner og svigerdøtre. De ble veldig glade for teppene og spesielt glade var de for at mormor-faktoren ikke var så høy.


Jeg har brukt nesten utelukkende røde stoffer, men ingen som skriker jul... Det henger sammen med at jeg ville lage noe som var litt klassisk og som kunne henge med i mange år. Er vel også helt klart et tegn på at alderen begynner å melde seg; har rett og slett fått et behov for å sette noen fingeravtrykk. Lage noe som skal brukes i den mest tradisjons-rike delen av året, og være en del av den lenge etter at jeg ikke finnes mer. Skremmende, men også litt koselig. Eller??


Jeg startet med å skjære lange strimler av forskjellige stoff. Stoffstrimlene varierer i bredde; alt fra 4 cm og opp til 14 cm, men har nogenlunde samme lengde. Husk at det går vekk sømsmonn på begge sider av stoffstrimmelens smale side. Stoffene jeg brukte var av bomull og av nogenlunde samme kvalitet. Om du velger litt faste stoffer så blir det mye enklere å jobbe med. Det er også et stort pluss å ha vært litt nøye med trådretningen når du skærer stoffet.


Når strimlene er skåret så sys de sammen. Det er fint om breddene som settes sammen varieres, det samme gjelder for fargene/stoffene. Prøv å tenke på at ikke de samme stoffene skal havne ved siden av hverandre. OBS! Du kan bruke mega mye tid på dette, men uansett hvor mye du planlegger så vil det bli noen små ups...., men når musikken spiller så er det ingen som ser det. Sy sammen så alle strimlene danner en lukket tube, dvs. at den første og siste i rekken også sys sammen.


Neste punkt er så å skjære stoffet i nye strimler som du ser ovenfor. Her er det utrolig viktig å ha litt tålmodighet når du legger strimlene sammen. Sørg for at alle strimlene ligger rett før du skjærer. Her er det en kjempefordel om du har presset stoffene godt på forhånd. Husk å stryke sømsmonnet sammen og at alle skal ligge til den samme side.


Når du syr strimlene sammen igjen så skal du legge strimlene så sømsmonnet ligger hver sin vei. Dvs den ene strimmelen ligger med sømsmonnet i "kjøreretningen" og det andre mot. Dette gjør det mye enklere når du skal sy dem sammen og senere presse. Men det viktigste er å sørge for at ikke den samme rapport av stoff blir liggende inntil en annen. Over ser du at jeg har sprettet opp en søm for å tilpasse stoffenes plassering.


 Her begynner det å ligne et teppe. Jeg har sydd alle strimler sammen og laget en quilt sandwich med et bakgrunnsstoff og vatt imellom. De tre lag er festet med sikkerhetsnåler som forhindrer at stoffet flytter seg når jeg skal quilte teppet. Det er mange måter å quilte på, men det viktigste med å quilte er at de tre lag stoff blir festet sammen. Hvis man ikke quilter så vil det ikke ta lang tid før teppet ser litt slapset ut og man kan glemme å kunne feks. vaske det.


Jeg brukte symaskinen til å quilte i sømmene. Her valgte jeg en quiltesøm som heter kråkespark. Den er både dekorativ og enkel å "styre". Kanten rundt ble også stukket ned med samme søm.

Hvis du nå sitter og tenker; det klarer jeg aldri, så vil jeg si at kanskje du tar feil! Prøv å tenke på at det er bare å sy lange, rette sømmer. De sømmene deles igjen opp i mindre deler så om du har en liten unøyaktighet så forsvinner den i det store puslespillet. Om du fokuserer på å leke med stoffene og fargene så vil mye av arbeidet være gjort. Husk at du kan jo også lage større ruter dvs. du skjærer bredere remser. Da blir det ikke så mange brikker i puslespillet.

Jeg er ikke det helt store millimeter menneske så denne måten å lage et teppe på, passer bra til meg. Jeg har tenkt på å lage et juletreteppe til meg selv ,
men det er jo en stund til jul ennå....!!1 kommentar:

  1. Jeg er ikke sikker på om jeg har lyst til å tenke på jul riktig enda, nå som starten på sommeren endelig er her. Men teppet var kjempefint og det er helt klart noe i det å starte planleggingen tidlig. Kjempe flott gave å få. :) Klem Lise

    SvarSlet