lørdag den 7. maj 2011

Dronningen av Folklore

Det har vært en god dag. En god fortsettelse av gårsdagen. Jeg har fordypet meg i bunader, beltestakker, folkedrakter og folklore. Har til og med vært en svingom ute i cyber space og sett på Ladbyskipet og vikingeklær. Litt pinlig å tenke på at Ladby-museet er på den andre siden av fjorden her jeg bor. Jeg kan nesten vasse over, men har aldri vært og sett på skipet. Det burde jo komme på en eller annen to-do-liste før jeg stiller træskoene som de lokale sier.

Tilbake til festdrakten så kom jeg godt igang med forberedelsene igår. Jeg hadde skaffet meg oversikt over stoff, bånd og noen sømmer som jeg syntes kunne passe. Det jeg ikke hadde et clue om, var hvilken modell eller passform jeg skulle velge. Eller sagt på en annen måte; at det mønster som jeg har laget til min kjære datter selvfølgelig ikke passet til meg. Det var ikke bare i bredden det ikke passet, hun er også minst 10 cm høyere enn meg. Jeg gikk derfor igang med å researche litt rundt de danske folkedrakter. Og her ser du hva jeg fant:

Dronning Margrethe

Jeg søkte deretter litt rundt på bunadssider i Norge og fant rimelig fort ut at Kerteminde festdrakt ville bli inspirert av beltestakken. Stakken har en perfekt passform; brytertrøye- inspirert liv som stopper under brystet og meter på meter med stoff som skjuler alt annet. Heldigvis så kommer hele slekta fra Telemark så det passer likssom også på den måten. Jeg fant en fin hjemmeside med gode bilder som var veldig inspirerende http://www.stoffbua.no/ Kom faktisk litt i 17-mai-stemning!

Det tok ikke lang tid å tegne mønster siden jeg kunne bruke det jeg hadde tegnet til min datter og bare foreta noen justeringer. Til livet har jeg valgt på bruke et lysegult ullstoff som jeg hadde liggende. Fargen kommer ikke så godt frem på disse bildene. Stoffet er ganske fast med et vevet mønster. Jeg bruker en kraftig svart lin som for. Når skuldersømmene er sydd så kastet jeg over sømsmonnet med overlock. Jeg har valgt å bruke en flock-tråd i en av griperne for å få en kraftigere utseende på sømmen.

Mønsterdeler på ullstoff


Et halvt liv...

Liv med svart lin for

Overkasting med overlock

Livstykke og for overlocket sammen

Bånd laget av silkestoff

Plassering av bånd
Testing av mønstersøm for påsyning av bånd- denne fungerte ikke!

Dette ser ikke så dumt ut!
Har funnet en søm som fester båndet samtidig som det gir en fin ekstra dekor. Superfornøyd!

Jeg bruker en syfot med en guide i midten når jeg syr fast båndet.
100 x enklere!

Jeg kunne sy fløyelsbåndet med samme fot (nr 10) uten å nåle eller tråkle båndet fast.
Jeg elsker min symaskin!
 
Her er det ferdige bånd!

Her ser du livet med den ene siden ferdig med dekor på båndet.
Den andre siden mangler den sorte fløyelsbånd og den gule dekorsømmen.
For meg ser det nesten ut som om halve bildet er uskarpt.... 

Er riktig fornøyd så langt! Det tar litt tid å sy, men bloggingen tar dobbelt så lang tid! Hadde trodd at dette inlegget skulle ut igår.

Tror stadig på at jeg kan bli ferdig til den 17...... 
 3 kommentarer:

  1. Dette blir jo super bra, men det viste jeg jo det ville. Gleder meg virkelig til å se den ferdig den 17... Klem

    SvarSlet
  2. Fancy! Stilig løsning på båndene. Gleder meg til å se flere bilder A (:

    SvarSlet
  3. Kjempe fint, hilsen Tante Gunnhild:-)

    SvarSlet