torsdag den 5. maj 2011

Festdrakt fra Kerteminde

Jeg har en teknikk som jeg bruker når det enten er et stort eller litt uoverskueligt prosjekt jeg skal igang med. Jeg begynner stille og rolig å snakke om det. Jeg forteller familie, venner og andre som gidder høre om hva det er jeg har planer om å gjøre. Det er forbausende hvor mange som er interesserte! Og jeg har også fått en del gode råd som har hjulpet meg senere i prosessen.

Noen er kanskje mest høflige for jeg kan se de får 1000-meters blikket, men det betyr ikke så mye om de husker detaljene. Det jeg har bruk for, er at jeg har folk som senere kan komme og spørre meg: " Du, hvordan gikk det egentlig med det sengeteppe som du skulle sy?" Jeg er et menneske som gjerne vil holde mitt ord og det betyr at bordet fanger om jeg ikke følger opp på det jeg har snakket om. Det kan godt være at en psykolog gjerne ville gi meg en diagnose for denne teknikk, men så lenge den fungerer så er jeg likeglad.

Så til poenget! Jeg har siden siste sommer snakket om å lage en festdrakt fra Kerteminde. For den som ikke vet det så ligger Kerteminde i Danmark og det florerer ikke direkte med bunader her. Men saken er at jeg har påtatt meg å montere min datters bunad. Jeg har derfor laget mønster etter min mors bunad og funnet ut av hvordan både skjorte og stakk skal monteres. For å være sikker på at mønstret er riktig så har jeg sydd opp en prototype av livet med lukning.

Da jeg gikk igang med skjorta så kunne jeg se at jeg kunne få noen overraskelser om jeg bare laget mønsteret. Det er noen spennende sømtekniske løsninger som jeg ikke turde å gå igang med uten å ha testet dem på forhånd! Jeg besluttet derfor at om jeg skulle sy en prototype så kunne den jo ligne en "ekte" bunadsskjorte. Jeg laget et broderimønster på pc'en som jeg syntes var fint og broderte dette på kraven, mansjettene og forstykkene. 
Det endte derfor med at jeg nesten har sydd en ferdig skjorte og det var da tanken om en festdrakt fra Kerteminde meldte seg. Jeg har ganske stor ærefrykt for monteringsoppgaven av den ekte bunaden så det å sy en prøve gjorde at mine nerver roet seg betraktelig!

Dette er nå ca 9 måneder siden og det har ikke skjedd mye i løpet av disse månedene. Men heldigvis så har jeg fortalt alle som gadd høre på at jeg skal sy en festdrakt og deretter montere en bunad. Og vi vet jo når er det man skal bruke en budnad/festdrakt? 17. mai selvfølgelig! Det var nok derfor jeg våknet med veer i dag tidlig....

Det har vært et langt svangerskap, men det gode er jo at når man er godt forberedt så går tingene likssom av seg selv når man starter. Jeg har kjøpt inn et fantastisk svart stoff til stakken i en blanding av ull og polyester som ikke krøller. På en av mine reiser til Sveits fant jeg et brunt silke fløyelsstoff av ypperste kvalitet. Det har vært så fint at jeg ikke har fått meg til å bruke det, nå blir det den nederste del av stakken. Jeg har også liggende silke fra Thailand som passer perfekt sammen med fløyelen. Jeg ville gjerne bruke stoff som jeg hadde liggende, fordi fra gammelt av, brukte man jo det man hadde når man sydde bunadene. Jeg hadde ikke noen bånd som passet, men det løste jeg ved å sy en mønstersøm over et fløyelsbånd.

Her ser du et par av prøvene som jeg sydde før jeg bestemte meg for hvilken farge og mønster samt stoff jeg ville bruke. Jeg tror jeg har bestemt meg for hvilken kombinasjon jeg vil velge, men jeg venter med å si det høyt! 

Du kan jo skrive inn og si hva du mener!

2 kommentarer:

  1. Oi! Endelig har du kommet igang (: Jeg gleder meg til å se "bunaden" din på 17 mai :D

    SvarSlet
  2. Så gøy å endelig få se prosjektet jeg har hørt så mye om. ;0) Syntes det jeg har sett så langt lover veldig bra. Gleder meg til jeg får se den ferdig på 17. mai.

    SvarSlet