torsdag den 30. juni 2011

Brudepikekjole - den søte avslutning



Så er brudepikekjolene ferdige! Gleder meg veldig til å se dem på den store dagen om et par uker.


Som lukning i ryggen har jeg sydd 26 knapphull og knapper i, fordelt på de to kjoler! Veldig glad for at det finnes knappisyningsprogram på symaskinen og helautomatiske knapphull....


Ripsbåndet har jeg sydd på med en søm (blindsøm) som også brukes til å legge opp f.eks usynlig oppfoldning av gardiner. Det sys en rettsøm langs med båndet og et lite zigzag-sting inn på båndet. Har innstilt sømmen så den blir veldig smal, og resultatet er en nærmest usynlig søm. 


Har laget sløyfer som er sydd fast foran på bærestykket. Under ser du hvordan jeg laget dem:


Klipp et bånd som måler 16 cm og et som måler 18 cm til selve sløyfen. Klipp en bit som måler kun 5 cm som blir midten av sløyfen. Det kan være en god ide å stryke båndet så det er glatt.


Jeg fant ut noe smart; brukte knappisyningsfoten- og programmet til å sy/feste de to delene til sløyfene. Genialt!


Her er neste del lagt på og sys fast.


Den siste delen sys på for hånd for at ikke noen sømmer skal synes. Det var hurtig å enkelt å lage sløyfene på denne måten. Laget også en litt mindre variant som jeg satte bak på ryggen.

Kjolene henger her hjemme så ikke fristelsen skal bli for stor for de to små prinsesser til å "prøve" dem før den store dagen. Tror jeg gleder meg like mye som dem!

mandag den 27. juni 2011

DIY - smykke


Her kommer en ide til deg som vil lage dine egne smykker. Man kan jo kjøpe mange ferdige pakker med perler, kjede, låser osv. Disse er relativt dyre og så "risikerer" man jo å møte noen med det samme smykke...

Jeg er alltid på utkikk etter ting som kan brukes på en ny måte. I påsken fant jeg denne bordskåner på Bilka til 10 kroner!! "Perlene" er laget av glass og i en farge som jeg synes er veldig fin. 

  
Jeg startet med å klippe ståltråden av som forbandt delene sammen. Jeg tok deretter et tynt bomull/silkestoff og rev 3 remser a 3 cm bredde. Disse remser ble deretter flettet sammen så de blir "halskjedet".


Til sist festet jeg perlene på sånn at de passer innbyrdes i lengden. Smykket har ingen lås, men knytes med en løs knute.


Jeg har noen perler som jeg tror jeg vil lage et belte av. Det gir litt ekstra pift til en enkel sommerkjole. 

fredag den 24. juni 2011

Brudepikekjole - godkjennelsen





Jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal skrive dette innlegget. Det var bare litt stort å se to små piker forvandle seg til prinsesser! Med det samme kjolene kom på så gikk 2 og 5-åringen inn i et parallelt prinesseunivers! Bevegelsene ble anderledes og man kunne se hvordan de strålte; de følte seg såå fine! Kjolene ble absolutt godkjent; det ble faktisk litt problematisk å få de av igjen....




Gleder meg til å sy kjolene ferdig. Det har vært en hyggelig St Hans med fint vær! Vi hadde et fint bål og hygget oss.

onsdag den 22. juni 2011

Brudepikekjole - det begynner å ta form


Jeg har nå sydd to kjoler og de er klare til å bli prøvet i morgen. Er litt spent på reaksjonen; om det er nok prinsesse over det. Jeg synes selv at de kanskje er litt for fornuftige, tror kanskje at vi kan tilføre litt mer "bling". Det skal et ripsbånd på rundt livet med en liten sløyfe og knapper som lukning bak.


Grunnen til fornuften er at vi vet at kjolene kommer til å bli brukt mye etter bryllupet. Bruden og jeg ble derfor enige om at vi skulle lage noen som:

1) ikke gikk i stykker med det samme og
2) også kunne brukes i barnehaven...!


Det ble litt håndsøm på kjolene. Følte at jeg ville bruke lenger tid på å sy rundt ermeåpningene med symaskinen enn jeg ville gjøre for hånd. Og fint ble det...

Her er noen ideer til det lille ekstra som jeg fant på denne hjemmesiden:




Helt bedårende! 

Forstår hvorfor det kalles Flowergirl på engelsk!



Ekte tiara kan kjøpes på Panduro....
 
Jeg gleder meg til å se prinsessene i kjolene i morgen!!




tirsdag den 21. juni 2011

Brudepikekjole - den gode fortsettelse


Så har startskuddet gått og jeg er i gang med brudepikekjolene! Ble nødt til å finne et mønster som passet bedre i størrelsen til dem begge. Godt jeg har en bunke med Burda liggende! 


Det er ikke så stor forskjell på størrelsene, den ene er 110 og den andre er 98 så jeg kan tilpasse mønsteret litt så det passer til dem begge.


Det som tar litt tid er faktisk å tegne av mønsteret. Det er alltid litt virvar før man finner alle mønsterdeler og denne gang skulle jeg også kombinere to ulike kjoler. Godt å få brukt de små grå litt!

Stoffet som kjolene skal sys i er en broderi Anglaise og det vil si at om man ikke vil ha fritt innsyn så skal det noe for under. Her ble det valgt en tynn bomullsvoile som er superdeilig å ha inn mot sart barnehud. Begge stoffene er vasket innen bruk; dels for å unngå krymping etter at kjolene er sydd og dels for at alle kjemiske preparater i stoffene blir fjernet.

Skuldersømmene ble sydd på både voilen og kjolestoffet. Deretter ble delene lagt rette mot rette og sydd sammen i halsrigningen. Delene fikk noen hakk klippet i halsrigningen og ble deretter vrengt rundt og strøket. Sidesømmene fulgte så for både voile og kjolestoff.


Så var det ermenes tur. Her skal det rynkes både oppe og nede. Jeg valgte å sy en rynketråd igjennom begge lag stoff for å gjøre det litt enklere for meg selv. Det er ganske smått, faktisk veldig puslete. Jeg har ikke store hender, men da kanten nede på ermet skulle sys fast så følte jeg at de var gigantiske! Har valgt å sy kanten på fra vrangen og sy fast for hånd fra retten. Det vil vise seg om dette var et smart trekk eller ikke....


Det ser ihvertfall lovende ut. Jeg er veldig glad for at jeg sydde alle fire ermer samtidig, så er det verste pusleriet overstått : )


Det har vært en god dag! Gleder meg til at fortsette!


   

mandag den 20. juni 2011

Sommer i hagen


Det er en deilig tid nå! Alt vokser og gror. Vi har også vært heldige med været; ganske mye sol og litt regn når vi har trengt det. Denne paviljongen ble satt opp siste sommer så det er først i år at vi har kunnet kose oss og nyte Rosenpaviljonen. Gleder meg til stille aftener med et glass vin og godt selskap.


Vi har valgt roser som er hardføre, for om vinteren så er "no mercy"  når vinden feier over landskapet.


 Nyperosene har ingen problemer med det barske klimaet, de har virkelig skutt i været i år.


En trofast følgesvenn til roser er jo lavendel; og dem har vi mange av.
Har fått stiklinger av en god kollega. De lukter så godt! Og fargen synes jeg er så fin.


Det har nesten blitt til en lavendelhekk...


 Har plukket noen så jeg kan få litt lavendellukt inne også...


Det er også en del blomster som har kommet på eget initiativ....


Noen planter er hjertelig velkomne...


Andre bringer smilet fram. Hva har egentlig skjedd her?


Før og etter....


Alt vokser og gror, tror jeg skal klippe gresset før det begynner å regne.


Og så til sist et lille visdomsord fra Piet Hein:

Husk at leve mens du gør det, husk at elske mens du tør det

søndag den 19. juni 2011

Verdens beste müslibar


Jeg er ikke så vill med müslibar generelt. Synes de man kjøper er sånn litt tørre, smulete og alltid med en sånn merkelig liten ettersmak av diverse e-stoffer. Men det er jo en god måte å få litt "sundt" søtt f.eks. til kaffen eller noe til den lille hunger når den melder seg...

Jeg har prøvd diverse merker og varianter, men så kom jeg til å smake en hjemmebakt variant som bare smakte himmelsk! Denne var kjøpt i et økologisk og veldig trendy bageri i København så det var utelukket å få en oppskrift. Men full av pågangsmot har jeg trålet diverse blader som jeg har til jeg fant noe som så svært lovende ut. Med et par modifikasjoner så er denne oppskrift svaret på mine müslibar-drømmer!


Ingredienser:
100 g mandler
150 g rosiner
150 g havregryn
100 g honning
1 ss kakao
1 ss valnøttolje

Sånn gjør du:
  •  Foodprocessor: Har du en foodprocessor så har du alle ingredienser i og finhakker dem
1. Jeg har min Kitchen Aid som jeg bruker til å hakke med; passer på å helle vekselsvis mandler, rosiner og havregryn så det blandes godt.

  
2. Bland i kakao, olje og honning.


3. Fordel massen i en form eller et serveringsfat. Trykk massen så den måler ca. 1,5 cm i høyden.

4. Sett formen i kjøleskapet til neste dag. Skjær smale, avlange stykker til en god kopp kaffe.

Denne müslibaren er seig og saftig og smaker sundt!  Den er også godkjent på høyeste hold; av min kjære mann. Jeg har en nabo som er biavler, så neste müslibar blir med hjemmeavlet honning!